Skip to main content

Basic Electrical Interview Classroom

1) what is electricity ?
ANS :
Electricity is a general term used for all phenomena caused by charge whether static or in motion .

2) what are the types of electricity ?
ANS :
There are two types , 1) static electricity and 2) current electricity

3) what is static electricity ?
ANS :
Static electricity means electricity at rest in contradistinction to dynamic or current electricity the effects of which are purely due to the electrostatic field produced by the charge . as it is obtained by rubbing two substances such as glass and silk it is also called frictional electricity .

4) what is current electricity ?
ANS :
Current electricity means the electricity in motion the effects of which due to the flow of electrons in a conductor

5) what are the types of current electricity ?
ANS :
There are two types : 1) direct current and, 2) alternating current .

6) what are the different methods of producing electricity ? give examples .
ANS :
The methods are –
i)            By means of frictions- static electricity is produced
ii)         By means of chemical action in cells and batteries
iii)       By means of mechanical driving – generator produces electricity in two dissimilar methods .
iv)       By means of heat – thermal electricity is produced.
v)          By means of lighting effect – electricity is produced in photo electric cell.

7) what are the sources of electricity ?
ANS :
i) battery ii) generator , iii) thermocouple.

8) what are the applications of electricity ?
ANS :
Heating , lighting , welding , running of motors , battery charging , electroplating , relays , telephones , electric equipment , etc.

9) what are the effects of electricity ?
ANS :
i)            Physiological effect ( electric shock ),
ii)         Heating effect ( lamp , heater , fuse ) ,
iii)       Magnetic effect ( fan , motor , electric bell ),
iv)       Chemical effect ( battery charging and electroplating ) and ,
v)          X- Ray effect (X –Rays ).

10) what are A.C and D.C ?
ANS : 
A.C is the abbreviation of an alternating current which flows to and fro in a circuit in alternating direction periodically with the variation of its magnitude in regular manner that after reaching a maximum in one direction decreases to zero , finally reversing and reaching  a maximum in the opposite direction decreases to zero again the cycle of pulsation being repeated continuously .
D.C is the abbreviation of a direct current which flows in one direction only and which does not have any appreciable pulsation in its magnitude

11) where is D.C  used ?
ANS :
i)            Battery charging
ii)         Electroplating
iii)       Electrolysis,
iv)       Relays,
v)          Traction motors,
vi)       Cinema projector ,

12) where is A.C used ?
ANS :
i)            House hold appliances ,
ii)         Fan ,
iii)       Refrigerators ,
iv)       Power driving motors ,
v)          Radio and T.V sets  etc.

13) how will you judge whether a supply is A.C or D.C in a premises ?
ANS :
By seeing  fan and tube connection the nature of supply can be judged . In D.C extra resistance is used in tube light connection and the ceiling fan’s armature only rotates whereas in A.C no resistance is used for tube light connection and whole outer body of a fan rotates .

14) how will you judge whether the given machine is D.C machine  or A.C machine ?
ANS :
By seeing the enclosure the type of motor can be judged . A.C machines are always closed type on both the sides whereas D.C machines are opened to one end for providing brush connection from commutator fitted on projected armature shaft .

15) what are conductors ?
ANS :
Conductors are those metallic substances which have large number of free electrons and offer a little resistance to the flow of electricity through them

16) what are insulators ?
ANS :
Insulators are those nonmetallic substances which have comparatively very few free electrons and offer enormous resistance that do not practically allow electricity to flow through them .

17) what materials are generally used as conductors ?
ANS :
Copper . aluminium , brass , iron , phosphor bronze , silver , zinc , tungsten , nickel , etc.

18) what materials are generally used as insulators ?
ANS :
Mica , oil impregnated paper , vulcanized rubber , glass , Bakelite , porcelain , varnished cotton , wood etc.

19) what term is used for comparing the insulation materials ?
ANS :
Dielectric strength .

20 ) what is dielectric strength ?
ANS :
Dielectric strength is the maximum kilovolts per millimeter which an insulating medium can withstand without breakdown .

21) what are the factors on which the dielectric strength depends ?
ANS :
The dielectric strength depends on the following factors –
i)            Thickness of the specimen,
ii)         Size and shape of electrodes used in applying stress,
iii)       Form or distribution of the field of electric stress in the material ,
iv)       Frequency of the applied voltage ,
v)          Rate and duration of voltage application ,
vi)       Fatigue with repeated voltage application ,
vii)     Temperature ,
viii)   Moisture content and ,
ix)       Possible chemical changes under stress.

22) what is the effect of heat on insulator ?
ANS :
Insulation resistance of moist solid dielectric with the possible exception of mica and asbestos is decreased with the rise in temperature and increased when cooled .

23) what is the effect of moisture and impurities on insulating materials ?
ANS :
Moisture and impurities held in the combined form on the insulating material reduce  its resistivity , increase the absorption and dielectric loss and finally reduce the dielectric strength .

24) why is porcelain glazed for use as outdoor insulators ?
ANS :
Outdoor porcelain insulator is glazed to prevent the surface leakage owing to accumulation of dirts and absorption of moisture , the insulation resistance is also increased by glazing .

25) what are the properties of a good conductor ?
ANS :
A good conductor must have the following properties :--
i)            Low resistivity,
ii)         Less variation in resistance wit temperature ,
iii)       Good mechanical strength ,
iv)       Less specific weight,
v)          High resistance to corrosion and ,
vi)       High ductility



Comments

Popular posts from this blog

...